luni, 28 martie 2011

Graffiti: Un român, inamicul public nr. 1 în L.A.

CRISTIAN GHEORGHIU. Artistul stradal, celebru în Los Angeles, a fost arestat pentru vandalism

Plecat din România în anii ‘80, Cristian Gheorghiu a devenit cunoscut pentru graffiti-urile sale din întreg Los Angeles-ul, dar şi pentru picturile sale. Artistul a fost arestat din nou săptămâna trecută după ce s-a lăudat, într‑un interviu în L.A.Times, că încă mai dă cu spray-urile.

Cu o zi înaintea ultimei arestări a lui Cristian Gheorghiu, Los Angeles Times a publicat un articol pe prima pagină în care descria ascensiunea artistului, cunoscut sub semnătura „Smear", de la betoane la galerii de lux.

Poliţiştii au anunţat că artistul a „încălcat eliberarea condiţionată", deşi era sub supraveghere judiciară după ce a fost condamnat pentru vandalism, în 2007.


Cine este „Smear"?

Românul Cristian Gheorghiu, în vârstă de 34 de ani, are ca suport artistic pereţii clădirilor, albiile betonate ale râurilor şi chiar felinarele din Los Angeles, desenele Smear făcând senzaţie în subcultura locală, scria L.A. Times cu doar o zi înaintea arestării. Fanii îi compară arta cu a altui celebru graffer, Jean-Michel Basquiat. Un colecţionar din Silver Lake spune că nu a auzit niciodată de Cristian Gheorghiu, dar îi cunoaşte desenele. „Este foarte cunoscut pe stradă. De obicei îi văd lucrările şi cuvântul Smear mâzgălit peste tot". Colecţionarul i-a cumpărat 10 lucrări, despre care spune că „te lovesc în faţă".

Gheorghiu a devenit treptat unul din grafferii respectaţi, dintr-un şir lung de desenatori care au uimit scena de artă. Graffiti-ul său tradiţional este considerat original prin îndrăzneala scriiturii, însă autorităţile se plâng de costurile mari alocate curăţeniei oraşului vandalizat, care ajung la milioane de dolari anual.

Lucrări „româneşti"

Potrivit cotidianului american, Cristian Gheorghiu s-a născut în Bucureşti, unde a crescut până în anii ‘80, după care a emigrat în SUA, în Los Angeles (De altfel, câteva dintre lucrările lui păstrează încă „influenţele" româneşti). La 20 de ani era deja obsedat de graffiti. A lucrat în baruri şi în magazine, ca o muncă sub acoperire după job-ul său nocturn. „Însă cea mai mare parte a nopţilor şi le-a petrecut singur, cu un rucsac în spate, în care îndesa câteva conserve de carne, spray-uri şi cutii goale necesare desenelor. A sărit porţi şi garduri, a căutat intrări neprotejate, a evitat câinii de pază şi s-a strecurat pe acoperişuri, fiind mereu în căutarea unor suprafeţe neacoperite care, potrivit expresiei lui, „ţipau să fie lovite", scrie L.A.Times.

„Este o existenţă de tip Peter Pan... Eşti doar tu, oraşul şi gândurile tale", spune Cristian Gheorghiu. Lucrările sale sunt marcate cu o emblemă, reprezentată de imaginea chipului său, în umbră. În ultimii 20 de ani a încercat să combine desenele cu picturile pe pânză. A locuit şi a pictat într-un apartament din East Hollywood. Curând a început să ducă o viaţă dublă: graffer noaptea, artist în ascensiune ziua.

Lucrările sale au fost observate de alţi artişti în Silver Lake şi în centrul oraşului Los Angeles. În 2006 a debutat la San Francisco. A urmat o galerie din Long Beach, apoi pânzele sale au început să fie expuse în Los Angeles, Ventura, Philadelphia, Berlin şi chiar la Bucureşti. Ana Bermudez, curator al Muzeului Ventura, spune despre arta lui Gheorghiu că reflectă viaţa urbană. Iar proprietara unei galerii de artă din Silver Lake, Mayra Baligad, a declarat că, asemenea lui Basquiat, Gheorghiu „este unul dintre artiştii oneşti. Nu are nici o instruire, o formare artistică, iar lucrările lui sunt proaspete".

2.500 de euro fiecare lucrare

Cristian Gheorghiu a avut probleme cu poliţia încă de tânăr, trecând prin arestări succesive din 1999 şi până astăzi. În 2007 a fost arestat, după ce şi-a dat autograful pe autobuze. A fost condamnat pentru vandalism şi a primit 40 de luni închisoare, cu suspendare, cu eliberare condiţionată şi cu plata daunelor de 28.000 de dolari, valoarea distrugerii autobuzelor. Gheorghiu a rămas sub supraveghere judiciară pentru că a achitat doar 5.000 de dolari din amendă. El spune că s-a oprit din vandalizarea proprietăţilor şi că astăzi singurele lucrări de artă pe care le face sunt cele din atelierul său, piese mari pe care le vinde cu sume cuprinse între 2.000 - 2.500 dolari.

Raidurile poliţiei l-ar fi speriat atât de tare pe Gheorghiu, încât a apelat la un terapeut pentru a-şi trata anxietatea. Pe de altă parte, este conştient că recursul său artistic ar putea să-şi piardă o parte din public dacă nu mai semnează cu porecla Smear, aşa cum îi cere instanţa. romanialibera.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.



  ©Template by Dicas Blogger.