marți, 29 martie 2011

Dieta care vă pune pe picioare: Proteinele, calciul şi vitaminele vă cresc imunitatea şi vă dau energie

După o perioadă stresantă, este important să mâncaţi unt sau lapte de migdale, ouă şi conopidă.
Când treceţi prin perioade stresante, sunteţi bolnav sau tocmai aţi suferit o intervenţie chirurgicală, este important să aveţi grijă de dietă. Sunt câteva alimente care vă pot pune repede pe picioare, deoarece vă cresc imunitatea şi vă ajută să vă simţiţi mai bine. Specialiştii site-ului WebMD şi nutriţionistul Alina Jiletcovici vă învaţă ce să treceţi în meniu. Este vorba despre proteine, calciu, fibre şi vitamine. Preparatele de la fast-food vă pot îngreuna situaţia. Conţin multă sare, grăsimi şi glucide.

Shake-uri de proteine

Când vă simţiţi lipsit de energie, cele mai importante sunt proteinele. „Ele vă ajută să vă refaceţi structurile celulare. Sunt un fel de «cărămizi» pentru organism", explică medicul nutriţionist Alina Jiletcovici, de la cabinetul Moşilor din Bucureşti.


Specialiştii în nutriţie vă sfătuiesc să vă gândiţi la mâncare ca la un medicament. „Proteinele dau forţă organsimului şi ajută la întărirea masei musculare", sugerează Rachel Beller, consilier nutriţional în oncologie la „John Wayne" Cancer Institute, California (SUA).

Dacă nu vreţi să vă hrăniţi cu produse din carne, puteţi să vă preparaţi shake-uri cu pudră de proteine. Adăugaţi lapte de migdale, fructe de pădure îngheţate şi câteva felii de banane. „Un astfel de shake are cam 21 de grame de proteine, echivalând cu câteva feliuţe de piept de pui", explică Beller. Pudra de proteine se găseşte în magazinele care vând produse naturiste şi costă în jur de 60 de lei.

Nucile sunt şi ele bine tolerate când organsimul este slăbit. La fel şi untul de migdale ori salatele care conţin fasole. „Boabele de fasole sunt o sursă foarte bună de vitamina B, esenţială pentru sistemul nervos", afirmă medicul Alina Jiletcovici. Sally Pataky de la „City of Hope Cancer Center" recomandă ouăle, deoarece acestea furnizează organismului energie. „Conţin proteine de bună calitate şi sunt uşor de mestecat", spune medicul.

Sucuri cu vitamine şi calciu din iaurt

Vitaminele trebuie procurate mai degrabă din fructe, dar sunt utile şi suplimentele. O porţie de multi¬vitamine pe zi este esen¬ţială. „Când apetitul este scăzut, este important să aduceţi organismului vitamine. Acestea ajută la combaterea oboselii", sugerează nutriţionistul Frederic Vaganini. Sucurile de fructe pot fi o variantă de a vă asigura depozitele necesare şi nu vă obligă să mestecaţi. Dintre legume sunt recomandate ridichile, broccoli, conopida, varza de Brussels, deoarece conţin fitochimicale, substanţe care ajută organismul să se protejeze.

Calciul este un mineral esenţial în perioadele de stres. Cel mai bine este să îl luaţi din iaurt, acesta fiind un produs uşor de tolerat.

Fibrele sunt şi ele importante pentru refacerea organismului. Dacă aveţi apetitul scăzut şi nu vă atrag fructele ori legumele care conţin fibre, puteţi încerca laptele cu cereale. Pâinea cu tărâţe poate fi de asemenea o alternativă. „În plus, pâinea conţine şi vitamina B", adaugă nutriţionistul Jiletcovici.

Scrieţi în jurnal cum vă simţiţi după ce mâncaţi

Evitaţi produsele cu aditivi, astfel încât să nu obligaţi organismul să facă eforturi suplimentare detoxifiere.

Mâncaţi cât mai natural, astfel încât organismul să metabolizeze mai uşor.

Porţiile mici sunt de preferat în astfel de perioade. Este bine să mâncaţi de trei ori pe zi şi să vă asiguraţi toţi nutrienţii de care are nevoie organismul.

Într-un jurnal puteţi scrie cum vă simţiţi după ce mâncaţi diverse alimente, astfel încât să ştiţi exact ce vă face bine şi ce nu.

Faceţi măcar o plimbare pe zi. Îmbunătăţeşte apetitul şi alungă senzaţia de oboseală

Odihniţi-vă la aer curat.
sursa: romanialibera.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.



  ©Template by Dicas Blogger.