luni, 10 decembrie 2012

Miercuri, 12.12.2012: Concert Aniversar Comandorul Hoisan - 15 ANI! Intrarea liberă!

Miercuri 12.12.2012, de la ora 20:30, Comandorul Hoisan va asteapta in Club A, pentru un concert prin care aniverseaza 15 ani de activitate. Totodata, el sarbatoreste 31 de ani de la prima aparitie scenica si 30 de ani de cand activitatea sa este legata de Club A. Invitati vor fi Florin Silviu Ursulescu, Paul Grigoriu si Cristian Boc. Intrarea este libera.

Liviu Hoisan este un personaj emblematic pentru underground-ul rock autohton, cu un rol inovator poate insuficient recunoscut. In primii ani ’80 a cantat ca basist in formatia Strop, ce promova pe atunci un sound in forta, inspirat de Motörhead.

Din 1986 a infiintat Tectonic, trupa ce aducea in premiera, in Romania, sonoritatile thrash, care abia se raspandeau atunci din Bay Area spre lumea larga. Tectonic a cunoscut perioada de apogeu in prima parte a anilor ’90, cand alaturi de Liviu evoluau fratii Costinescu (George – bass, voce si Gusti – tobe, voce).
Trio-ul a realizat un split EP, Revolutie?, impreuna cu brasovenii de la Pansament. Acesta a aparut in 1993, in Franta, la casa de discuri Tian An Men 89. A urmat un prim album Tectonic, Anomalia, in 1995, la Electrecord. Din pacate, trupa nu a mai activitat mult dupa aceea, desi in anii 2000 au existat doua reuniuni temporare.
In perioada 1995-97, Liviu Hoisan a cantat sub titulatura Sub Semnul Crucii, impreuna cu Bogdan Hladiuc si Antoniu Muresanu, propunand un sound nou, influentat de stilul martial industrial.
Din 1997, artistul a decis sa porneasca la drum sub denumirea Comandorul Hoisan, in formatul “one man project”, bazandu-se exclusiv pe ideile sale muzicale si de atitudine. La inceputuri, aparitia scenica era una cu totul insolita, cel putin pentru metal-ul autohton al acelor vremuri. Comandorul se folosea in concerte doar de chitara bass si de computer, ceea ce producea destul de multa confuzie, mai ales printre fanii mai conservatori ai genului. In plus, multa lume se lasa inselata de aparente si-i puneau artistului eticheta de “extremist”, care la o analiza mai atenta a mesajului nu se justifica deloc.
Cu timpul, caracterul inovator al proiectului Comandorul Hoisan a iesit tot mai mult in evidenta, dincolo de judecati superficiale. Folosirea tehnologiei actuale, pentru a crea un concept unitar, muzical si vizual, a reprezentat ceva intr-adevar inedit in rock-ul romanesc de la rascrucea dintre milenii, iar anii din urma au demonstrat din plin viabilitatea unor asemenea procedee.
Comandorul Hoisan are la activ trei albume: Onoare, suflet si credinta (1998), Extremism? (1999) si Lupta mea (2001). De peste sase ani Comandorul Hoisan a devenit un duo, prin cooptarea lui Viorel Ciobotaru (chitara, programming).
Iata ce spunea Florin Silviu Ursulescu, unul dintre cei mai importanti jurnalisti muzicali din Romania, despre artistul Liviu Hoisan:
„Daca ar trebui sa vorbim despre originalitate, indrazneala, drumuri noi, si alte concepte de felul acesta in rock-ul nostru, cred ca Phoenix ar fi primul nume care s-ar impune, daca ne gandim numai la anii ’70. Nu singurul, dar primul. Daca trecem la anii nostri, primul nume (nu singurul, dar primul) care ar trebui citat este Liviu Hoisan. Parintele sonoritatilor radicale pe la noi, cel care apaream pe scena cu Tectonic intr-o formula incredibila de duo (doua chitare… bas plus rhythm machine) pentru a canta cel dintai thrash autohton, a dovedit mereu si curaj si forta interioara admirabile; a reusit sa se zbata ca sa-si imprime cantecele la Radio (analizand sonoritatile si textele, putem spune cu Liviu a fost un adevarat disident, fara a se bate cu pumnul in piept cum o fac multi). Dar nu s-a oprit o clipa desi usor nu i-a fost nicicand – a cautat muzicieni colaboratori, a schimbat componente si cand toti au renuntat a devenit om-orchestra sub „deghizamentul” Comandorul Hoisan.
A compus in continuare, a scris texte, a concertat solo (de fapt, cu calculatorul alaturi, pe scena), si-a fondat casa de productie muzicala „Sub semnul crucii”, si-a editat singur casete si apoi CD-uri cu un CD writer; si cum nu se putea ca un spirit nelinistit ca Liviu sa nu fie cucerit de ideile revolutiei Internet, ultimele sale discuri se pot procura numai prin retea.
Daca vreti sa ascultati ceva aparte, si eventual sa fiti invinuiti de extremism (cum, pe nedrept, este invinuit Liviu), puneti mana pe aceste discuri.”

Sursa: Comunicat Club A 



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.



  ©Template by Dicas Blogger.