luni, 4 iulie 2011

Pete Haddow, un “Highlander” la Giurgiu

Din patria lui Highlander, a whisky-ului şi a celebrului monstru din Loch Ness a coborât direct pe târâmurile mioritice. Când l-am întâlnit, miercuri, pe o stradă din Giurgiu, am avut o adevărată revelaţie. Aşa ceva întâlneşti doar în fiIme sau la tv! Un scoţian în carne şi oase, îmbrăcat în tradiţionalul kilt, călătorind pedrumurile patriei, ni s-a părut ceva extraordinar. Am oprit maşina şi am stat de vorbă cu ineditul călător, de altfel un împătimit al expediţiilor şi, pe deasupra, un admirator al României.

Călătoreşte mai mult pe jos, totdeauna îmbrăcat în kilt

Îi place să călătorească pe jos deoarece, spune el, are posibilitatea să viziteze cât mai multe locuri, este independent şi are o libertate care nu este oferită de o excursie cu un grup organizat. Pe Pete Haddow l-am zărit întâmplător. Nu ne-a venit a crede ochilor că ni se înfăţişează un scoţian în carne şi oase, şi pe deasupra îmbrăcat în kilt, având în spate un rucsac dotat cu tot ce trebuie unui turist de cursă lungă. În vârstă de 45 de ani, scoţianul umblat prin întreaga lume, locuieşte în Aberdeen, şi este web master pentru galerii de artă. Tatăl său a fost preot, însă cum el a fost pasionat de calcultatoare, a decis să îmbrăţişeze această meserie. Ce l-a determinat să vină în România? Ei bine, Pete Haddow este un împătimit al călătoriilor, un aventurier, aşa că timp de două-trei luni pe an îşi satisface din plin această pasiune. Nu pierde nicio ocazie ca să descopere locuri noi, oameni frumosi şi culturi aparte.În ultima perioadă, a luat la picior Europa de Sud şi Sud-Est, aşa că paşii l-au purtat şi prin România, tărâm de care realmente s-a îndrăgostit.

„România m-a fascinat”

„Am fost impresionat de români, care, deşi trec printr-o perioadă grea, mai au puterea să zâmbească. Sunt oameni ospitalieri şi drăguţi. Sunt fascinat de peisajele superbe şi de mănăstiri, de cetatea de la Sarmisegetuza, de arta de la Horezu şi de dansurile româneşti, care se aseamănă cu cele ale celţilor”, ne-a mărturisit scoţianul. Cu toate că este pentru prima dată când vede România, a fost atât de împresionat de oamenii şi locurile pe care le-a văzut, încât este decis să revină în ţara noastră. Pete îşi va continua periplul în Bulgaria, Grecia, Macedonia şi Albania, simţindu-se în largul său în kiltul cu care este îmbrăcat atunci când călătoreşte pe jos. Ce mai încoace-încolo, are în sânge spiritul de aventurier şi dorinţa de a cunoaşte noi locuri şi oameni. Dar nu îi va uita pe români, aşa că ne-a promis că se va întoarce în România, şi mai ales în Giurgiu, într-o viitoare expediţie prin Europa. Palmaresul călătorului Pete Haddow include teritorii mai puţin accesibile turiştilor sezonieri, asupra cărora vom reveni într-o ediţie viitoare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.



  ©Template by Dicas Blogger.