marți, 23 februarie 2010

Undeva în Est (1991) - (video - filmul integral)

Un film mai vechi dar care merita vazut: Undeva în Est
În film joaca actorul clujean Călin Nemeş în rolul unui luptător din rezistenţa armată anticomunistă. Călin Nemeş a fost luptător şi rănit în Revoluţia din decembrie 1989. Dezamăgit că în ţară lucrurile nu se schimbaseră prea mult, se sinucide în anul 1993 în semn de protest şi ca semnal de alarmă pentru generaţia tânără.
Descarcă film direct
Descrierea (sursa http://www.youtube.com/user/danpuric)

Inspirată din romanul "Feţele tăcerii" de Augustin Buzura
Acest film, frumos si cu un scenariu foarte bine scris, reprezinta un argument elocvent si antrenant impotriva comunismului, apt sa fie de mare ajutor in plasarea Romaniei pe harta industriei cinematografice din lumea intreaga.



In anii`50, un activist de partid se deplaseaza in zona rurala a Transilvaniei, pentru a colectiviza gospodariile satesti. Un gospodar instarit se impotriveste incercarilorde a-l face sa renunte la averea sa, refuzand sa fie coborat la nivelul celor care nu au muncit niciodata. Conceptul de colectivizare este rezumat de un satean indignat, care, obligat sa munceasca pamantul pe care nu-l mai stapaneste, bombane la adresa activistului de partid care sustine ca pamantul e tot al lui:

„Mi-ai taiat p..a, mi-ai pus-o in mana si mi-ai spus, ia-o ca tot a ta a ramas".

Cei trei fii ai sateanului interpretat de Remus Margineanu sunt obligati sa renunte la invatatura, ca urmare a atitudinii lipsite de cooperativitate a tatalui lor. Intorsi acasa doi dintre ei devin proscrisi, luptand alaturi de un partizan violent, despre care comunistii arunca aceeasi placa cum ca ar fi legionar (pentru a arata lumii ca de fapt numai legioarnii si fascistii se opun comunismului) dar si mare admirator al Maresalului Ion Antonescu si care, la fel ca si Robin Hood, ataca si umileste un grup de ofiteri stalinisti. In una din cele mai amuzante scene ale filmului, el ii obliga sa se dezbrace si sa-si manance carnetele de partid.

O interpretare admirabila si bogatia de roluri episodice, larg dezvoltate, ca si multe alte fire ale actiunii, confera filmului o forta impresionanta.

O trasatura pozitiva in plus o constituie linia coerenta a povestirii, directa si accesibila, lucru greu de intalnit la filmele realizate in Europa centrala.

4 comentarii:

NS_Local 23 februarie 2010 la 15:27  

Multumim pentru informatii. Il avem si noi, zilele urmatoare, poate chiar si azi, il vom urca pe un torrent.

NS_Local 26 februarie 2010 la 07:57  

Am inserat un link direct pentru descarcarea filmului Undeva in Est.

Filmul Sobolanii rosii mi se pare destul de slabut.
Mai cugetam daca il punem sus. Ş=

vanatorul. 28 februarie 2010 la 15:13  

unul dintre (putinele) filmele pe care le revezi de zeci de ori si spui ca vrei sa omori 1000 de comunisti imbecili.

Maddie 1 martie 2010 la 11:19  

Felicitari pentru initiativa!

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.



  ©Template by Dicas Blogger.